CENTRUM AUTHENTICITEIT SOEVEREINITEIT & LICHTTAAL

BLOG


"Wees jezelf en laat de ander zichzelf zijn. Blijf niet vastzitten aan wat niet goed voor je is.
Laat het los en ga verder met je leven."

INSPIRATIE

Wauw, wat prachtig is het om in contact te zijn met mensen die je inspireren. Gisteren was ik bij de wereldpremière aanwezig van de Sonate No. 4, Op. 14, No. 1 van de componist Sandro Fazzolari, uitgevoerd door Rogier de Pijper (dwarsfluit) en Hetty Sponselee (piano). De componist vertelde hoe en waarom hij dit stuk had geschreven en gaf aan dat hij zich had laten insprireren door Rogier zelf.

Rogier is een toegewijdt dwarsfluitspeler en heeft zich gespecialiseerd in vernieuwende technieken voor de dwarsfluit. Afgelopen maand is er van zijn hand een lesboek uitgekomen, waarin hij 112 oefeningen heeft beschreven en uitgewerkt over deze uitbreidende blaastechnieken, waarmee je zeer vernieuwende tonen aan het fluitspel kunt toevoegen. Alleen al het feit dat hij deze technieken voor zichzelf verder heeft ontwikkeld, hierover een boek heeft gemaakt en daarnaast ook nog een heel programma heeft opgesteld om dit in de wereld onder de aandacht te brengen, is inspirerend. Wat blijkt, de componist woont in Milaan en heeft Rogier gevonden via internet. Hieruit valt te concluderen dat Rogier het creëren vanuit vertrouwen in de praktijk brengt. Hij doet waar hij in gelooft en plezier aan beleeft en ja je kunt zeggen dat "het" naar hem toe komt. Dit gebeurt in de vorm van de mensen om hem heen, die net zo toegewijdt zijn creatie steunen en de componist die contact met hem heeft opgenomen. Deze goede man wilde een stuk componeren met de vernieuwende uitbreidende technieken die Rogier beschrijft en uitgewerkt heeft in zijn project "Flute Colors". En verder wordt hij mijns inziens door nog veel meer onzichtbare energieën ondersteund in deze creatie. Het is een voorbeeld van een co-creatie op zielsniveau. 

Tjdens de introductie van de Sonate vertelde de componist Sandro over zijn manier van componeren en de inspiratie die hij gebruikt tijdens het componeren en daarna terwijl Rogier en Hetty de Sonate speelden, gebeurde er iets met mij. Ik was deze avond open en in een "ontvang mode". Terwijl zij zichzelf tot uiting brachten over hun creatie en even daarna de muziek gespeeld werd voelde ik ideeën langs komen. Het waren korte momenten, bijna niet waarneembaar, fracties van beelden en mogelijkheden. In dit geval over de uitwerking van het project waar ik op dit moment toegewijdt aan bezig ben en het mogelijke programma wat erbij uitgewerkt kan worden. Pas later realiseerde ik me wat er gebeurd was en wat ik ontvangen had. INSPIRATIE van die drie mensen, die zo toegewijdt hun "ding" doen en hun enthousiasme delen met anderen die het ontvangen willen. De eerste keer dat ik inspiratie op deze bewuste manier ontvangen heb, zo mooi.

Dan realiseer ik me dat het gaat over openstaan, verbinding maken en ontvangen van mijn zijde. Zij zenden, ik ontvang, zij raken niets kwijt en ik neem niets van hen af. Het is een uitwisseling van ziel tot ziel, van vrij bewegende energie die op elk niveau ontvangen kan worden, maar in dit geval op zielsniveau omgezet is naar een bewuste laag met realisatie mogelijkheden. Het gaat om de vertaling van de energie die aanwezig is en ontvangen wordt. De tolk in mij heeft het deze keer voor elkaar gekregen een vertaling aan te bieden die begrepen en gehoord kon worden. En ik heb het deze keer voor elkaar gekregen om de vertaling te ontvangen en te begrijpen met de mogelijkheden die het mij biedt. Verwondering maakt plaats voor dankbaarheid. De ziel in contact is ongekend en inspiratie ontvang je door je te mengen onder hen die zich openstellen en zich overgeven aan hun eigen creaties.